Ingyen dolgozna a kft.-tulajdonos a cégében: mikor kell bejelenteni?

Hogyan dolgozhat ingyen a kft. tulajdonosa a cégben, és be kell-e őt jelenteni? “Egy kereskedelemmel foglalkozó kft. egyik tulajdonosa – aki nem ügyvezető a kft.-ben és egyébként főállású egyéni vállalkozó – eddig személyesen nem vett részt a kft. tevékenységében. Nincs is társas vállalkozóként bejelentve. Megteheti-e azt, hogy néha ingyen besegít a boltban? Ehhez be kell-e őt jelenteni a 1041-es nyomtatványon?”

356Ha a tag személyesen tevékenykedik a cégben, akkor társas vállalkozó lesz. A kérdésben felvázolt esetben olyan többes jogviszony jön létre, amelyben egyéni és társas vállalkozás egyidejű folytatása valósul meg. Ez esetben az egyéni vállalkozónak – aki egyben társas vállalkozóként is biztosított – egyéni vállalkozói járulékfizetési kötelezettsége a Tbj. törvény 29. § (3) bekezdése, illetőleg 29/A § (1) bekezdése szerint áll fenn.

A társas vállalkozásnál fennálló járulékfizetési kötelezettség alapja a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem. Ez esetben társas vállalkozóként is be kell jelenteni a 15T1041-es nyomtatványon. Összegezve: ez esetben a kft.-tulajdonos nulla forintért is elláthatja társas vállalkozóként az adott feladatot.

Ha a tag a társaságban megbízásban tevékenykedik, és nem lát el ügyvezetői feladatokat, akkor biztosítási jogviszony csak akkor keletkezik, ha a megbízási díja eléri vagy meghaladja a minimálbér 30 százalékát. Nulla forintos díjazás esetén nem jön létre biztosítási jogviszony (15T1041-es nyomtatványon nem kell bejelenteni), így közterhet sem kell utána fizetni.

Forrás

Hozzászólások lezárva.