Nem tudja visszaadni a tagi kölcsönt? Így rendezheti tárgyi eszközzel

Betéti társaság beltagja tagi kölcsönt nyújtott az előző években a társaságnak. A bt. jelenleg nem tudja visszafizetni, törleszteni a tagi kölcsön összegét. Van-e rá lehetőség, hogy tárgyi eszközt adjon át a tartozás fejében (az eszközt piaci értéken számolnák el)?

5432

A tagi kölcsönt közvetlenül a tárgyi eszköz átadásával kiegyenlíteni nem lehet, csak a Ptk. 296. §-a szerinti beszámítás módszerének alkalmazásával. Főszabály szerint ugyanis a tagi kölcsönt vissza kell(ene) fizetni.

A Ptk. idézett pontja alapján van azonban arra lehetőség, hogy a kötelezett a jogosulttal szemben fennálló egynemű és lejárt követelését a jogosulthoz intézett nyilatkozattal beszámítsa a tartozásába. Ahhoz, hogy a beszámítás lehetőségével a felek élhessenek, szükség van arra, hogy a tagi kölcsönt nyújtó taggal szemben a társaságnak is legyen követelése, amelyet a tagi kölcsön miatti tartozásba a cég beszámíthat.

Tárgyi eszköz átadása esetén ez akkor fordulhat elő, ha a szóban forgó tárgyi eszközt „értékesíti” az érintett tagnak. Tehát a bt.-nek el kell adnia tárgyi eszközét a tagi kölcsönt nyújtó beltagnak, és az így keletkezett követelését a tagi kölcsön miatti tartozásába beszámíthatja, és az esetlegesen fennmaradó különbözetet rendezik pénzügyileg.

A tárgyi eszköz értékének meghatározásakor az általános előírásoknak kell érvényesülniük, amiből az következik – ahogy arra a kérdés is utal –, hogy az eszközt piaci értékén, áfa felszámításával értékesítik. Az ügyletről számlát kell a társaságnak kiállítania.

A tagi kölcsön kapcsán fontos tudni – erről a kérdésben nincs adat –, hogy azt a beltag kamatmentesen vagy kamat felszámítása mellett adta-e. Utóbbi esetben ugyanis az eszköz átadásával a kamattartozását is rendezi a cég.

A tagnak pedig a kamatbevétel miatt adóköteles jövedelme keletkezik, amely a beltag esetében egyéb jövedelemnek minősül, és az szja-törvény 28. §-ában részletezettek szerint kell utána megfizetni az adót. A társaságnak, mint kifizetőnek adóelőleget kell levonnia ebből, a kifizetés hónapját követő 12. napig befizetnie és bevallania, továbbá 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás is terheli a társaságot (szja-törvény 46.§ (3) és (6), valamint (8) bekezdés, eho-törvény 3. §).

Forrás

Hozzászólások lezárva.