Saját tehergépkocsijával fuvaroz? Így számolhatja el a költségeit

Hogyan számolhatja el a mezőgazdasági kistermelő annak a költségét, ha a saját tehergépkocsiját használja áruk szállítására?

234

Egy mezőgazdasági kistermelő a saját tehergépkocsiját használja az áruk szállítására, de azt a tárgyi eszközök között nem mutatja ki, üzemanyag- és javítási számlákat sem számolt el. Útnyilvántartást vezethet-e anélkül, hogy cégautóadót kellene fizetnie (mivel nem személyautóról van szó)? Elegendő-e az útnyilvántartás vagy menetlevél is szükséges? Milyen feltételeknek kell megfelelni, ha kistermelőként érvényesíteni szeretné a költségeit?

A szja-törvény 23. §-a értelmében a mezőgazdasági őstermelőnek (ideértve az átalányadózást alkalmazó mezőgazdasági kistermelőt is), ha az e tevékenységéből származó bevétele az évi 600 ezer forintot nem haladja meg, akkor ezen bevételéből jövedelmet nem kell figyelembe vennie, ha meghaladja, akkor ezt a bevételt is beszámítva kell a jövedelmét meghatároznia [Szja tv. 23.§].

Választhatja a tételes költségelszámolást, ekkor tehergépkocsi használata esetén útnyilvántartás alapján célszerű a jármű üzemanyag-fogyasztási normája és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembe vételével legalább az üzemanyagköltséget elszámolni, továbbá az igazolt költségeken felül a bevétel 40 százaléka kistermelői költségátalány címén igazolás nélkül elszámolható (a bevételből levonható), de ilyen esetben az esetleges veszteség nem határolható el [Szja tv. 22. § (6) bekezdés].

Ezen felül a Szja tv. 39. § (1) bekezdése értelmében az őstermelői jövedelmének adójából legfeljebb 100 ezer forint adókedvezményt is levonhat. Cégautóadót tehergépkocsi után nem kell fizetni.

Az útnyilvántartás vezetése helyett menetlevél vezetése is megfelel, ha az tartalmazza a törvényben előírt adatokat. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, továbbá a fogyasztási normát, az év első és utolsó napján a kilométeróra állását (ha a költségelszámoláshoz ez szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni). Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell továbbá

– az utazás időpontját,
– az utazás célját (honnan-hova történt az utazás),
– a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését,
– a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát.

Az útnyilvántartás tartalmazhatja az előzőekkel kapcsolatos üzemanyag-vásárlás időpontját és költségeit is.

Forrás

Hozzászólások lezárva.